Nedves biomassza alapú hidrogénelőállítás

ZALAVÍZ / Coopinter Kft / Pannon Egyetem

A projekt által javasolt jelen megoldás, a szuperkritikus vizes elgázosítás (SCWG) alkalmazása a lakossági és az ipari (pl. húsipari, söripari, konzervipari, papíripari, cukoripari stb.) szennyvíziszapok, valamint az egyéb nedves biomasszák (pl. vágóhídi hulladékok, belsőségek, nedves toll, romlott élelmiszerek, fölös cukorgyári kipréselt répaszelet, működő biogáz üzemek fenékmaradványai, az állattartó telepek híg trágyái, a kommunális hulladékválogató üzemek nedves szerves frakciói stb.) magas hidrogéntartalmú gázzá való feldolgozására, a leghatékonyabb energetikai és környezeti megoldás, amely térben elosztottan rendelkezésre álló, megújuló karbonszegény hidrogén forrást jelent, a potenciális felhasználókhoz közel. A SCWG technológia csőreaktorából kikerülő generátorgáz magas hidrogéntartalma jelentős mennyiségű, folyamatos karbonszegény hidrogén forrást biztosíthat a személyautók-, és az autóbuszok számára a városokban, valamint a kamionok számára is a fő közlekedési folyosók mentén

AKVAMARIN PROJEKT

A folyamatban lévő projektben 2,0 MW teljesítményű elektrolizáló rendszert telepít a vállalat a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. A telepítendő elektrolizáló berendezés működtetésével biztosítható, hogy megújuló energiaforrás „kikapcsolása” helyett a többlet villamos energia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogén álljon elő. Az így előállított hidrogén a tervek szerint földgázzal keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. eredetileg földgázzal működő berendezéseiben kerül felhasználásra, közvetlenül csökkentve ezzel azok CO2 kibocsátást.

 E mellett szigorúan betartva a minőségi előírásokat, a földgáz ellátórendszeren keresztül a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz. Az Akvamarin projekt tovagyűrűző hatása, hogy a meglévő infrastruktúra felhasználásával közvetlenül megteszi az első lépést a hidrogén technológia széleskörű elterjedéséhez.

MFGT Zrt