Hidrogéntechnológia Szövetség stratégiai szintű ajánlásával Magyarország már 2021 nyarán közzétette saját nemzeti hidrogénstartégiáját, amelynek célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését, és biztosítsa hazánk aktív szerepét az európai hidrogéntechnológia bevezetésében 

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája ambiciózus, de reális jövőképet felvázolva nyitja meg az utat a hidrogéngazdaság kiépítése előtt, hozzájárulva ezzel a dekarbonizációs célok eléréséhez és megteremtve a lehetőségét annak is, hogy Magyarország aktív szereplőjévé váljon az európai hidrogéntérnek. A Stratégia hosszú távon a „zöld” hidrogént helyezi a fókuszba, ám a megújuló forrásokból, elsősorban napenergiából termelt villamos energián alapuló hidrogén mellett a nukleáris bázison, illetve hálózatról vételezett karbonmentes villamos energián alapuló hidrogéntermelés lehetőségeit sem hagyja Magyarország figyelmen kívül. Ezen túl a kibocsátások gyors csökkentéséhez és egy életképes hidrogénpiac kialakításához rövid- és középtávon karbonszegény hidrogénre is szükség lesz. 

Wasserstoff-1024x559

 

KIEMELT INTÉZKEDÉSEK 

1) Nagy volumenű, helyi ipari igényt kielégítő centralizált termelési módok kiépülésének ösztönzése keretében megkezdődik a meglévő hidrogénelőállítási mód átalakítása a karbolábnyom lényeges csökkentése céljából. A hidrogén előállításához kapcsolódó szén-dioxid megkötési és tárolási technológia (CCS) vonatkozásában az ösztönző szabályozási környezet és támogatási rendszer kialakítására is sor kerül.  

2) A szórt, kis- és közepes közlekedési és energetikai igényt kielégítő decentralizált karbonmentes hidrogéntermelési módok ösztönzése. 

3) Elektrolízis központok létrehozása fotovoltaikus (PV) és villamosenergia-hálózati mix alapú termelési pilotok indítása céljából. 

4) A különböző hidrogéntípusokra vonatkozó származási garanciák (Guarantee of Origin) európai rendszerének létrehozása. 

5) Új előállítási technológiák fejlődésének nyomon követése, nemzetközi együttműködések fejlesztése a piacérett megoldások mihamarabbi hazai alkalmazása érdekében.