2021. február 1-jén elstartolt a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin projektje

A Magyar Földgáztároló Zrt. 2021 február 1.-én elindított Akvamarin projektjében a tavaly májusban meghirdetett Nemzeti Hidrogén Stratégiával összhangban a meglévő tárolói infrastruktúrán tervezi a villamos és földgázellátó rendszer összekapcsolásával többek között a dekarbonizációs célok megvalósítását..

A folyamatban lévő projektben 2,0 MW teljesítményű elektrolizáló rendszert telepít a vállalat a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. A telepítendő elektrolizáló berendezés működtetésével biztosítható, hogy megújuló energiaforrás „kikapcsolása” helyett a többlet villamos energia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogén álljon elő. Az így előállított hidrogén a tervek szerint földgázzal keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. eredetileg földgázzal működő berendezéseiben kerül felhasználásra, közvetlenül csökkentve ezzel azok CO2 kibocsátást. E mellett szigorúan betartva a minőségi előírásokat, a földgáz ellátórendszeren keresztül a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz. Az Akvamarin projekt tovagyűrűző hatása, hogy a meglévő infrastruktúra felhasználásával közvetlenül megteszi az első lépést a hidrogén technológia széleskörű elterjedéséhez.

Az Akvamarin forrásigénye több mint 3  milliárd Ft, melynek kb. 2/3-a az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, az NKFIH által felügyelt pályázatán nyert támogatás. A fennmaradó részt a Társaságunk önerőből biztosítja. A pályázati támogatás szerint a projektet szigorú határidők kötik, 24 hónap áll rendelkezésre a projekt megvalósítására.

A projekt megvalósítása a sikeres pályázatot követően 2021. kora tavaszán indult, melyet követően gőzerővel elindultak a kulcsberendezésekre a beszerzési eljárások, majd a helyre tervezés került megrendelésre és elvégzésre. Jelenleg ott tartunk, hogy a kulcsberendezések érkezését várjuk ez év májusától, mellyel egy időben várhatóan elindulnak a helyszíni kivitelezési munkák majd fejeződnek be várhatóan 2022 év végéig. Ekkor próbaüzem indításával szeretnénk zárni a kivitelezési folyamatot annak érdekében, hogy az eredeti pályázati határidőre képesek legyünk hidrogént termelni és földgázzal keverve felhasználni a saját rendszerünkön és lehetőség szerint kiadva a földgáz ellátó rendszerre.

A Kutatás- Fejlesztési program ugyancsak elindult 2021. tavaszán, amikor is négy Egyetem és Kutató Intézet (Budapesti Műszaki Egyetem, a Debreceni, a Miskolci és Pannon Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem EIKI Kutatóintézet) kollégái végezték a megalapozó kutatásokat és vizsgálatokat a tárolói rendszer hidrogén állóságával kapcsolatban. Mára az előkutatások eredményei beépültek a kiviteli tervekbe, a gyakorlati mintadarabokon végzett vizsgálatok pedig előkészítés alatt vannak. Ezekről eredmények idén nyáron várhatóak.