Tengervíz felhasználásával sikerült zöld hidrogént előállítani.

Az Adelaide Egyetem csapata megtalálta a módját, hogy tiszta vizet készítsenek anélkül, hogy édesvízre lenne szükség.

A zöld hidrogén nagyüzemi előállítása előtt álló kihívások közé tartozik az édesvíz elektrolizátorokban való felhasználása. Ennek az az oka, hogy a világ számos részén már most is édesvíz-ellátási kihívásokkal kell szembenéznie az éghajlatváltozás okozta súlyosbodó aszályok miatt.

A tengervíz eddig nem volt életképes megoldás, mert a vízben lévő só erősen maró hatású.

A korrózió hatására a drága anyagok, például a nemesfémekből készült katalizátorok lebomlanak. Ez nemcsak a költségeket növeli, hanem a folyamat környezeti hatását is. Ennek ellenére a kutatók azt állítják, hogy tengervíz felhasználásával sikerült zöld hidrogént előállítaniuk, és közel 100 százalékos hatékonyságot értek el.

A kutatók áttörést értek el a tengervíz megújuló H2 előállítására való felhasználásában, amikor egy átmenetifém-oxidból készült katalizátorhoz egy réteg Lewis-savat adtak, amely egy speciális savtípus, például króm(III)-oxid, Cr2O3. . Ez nemcsak olcsóbb és elérhetőbb anyagok felhasználását tette lehetővé, de az eljárás rendkívül hatékonynak is bizonyult a kutatók szerint.

„A tengervízben működő katalizátorainkkal működő kereskedelmi elektrolizáló készülékek teljesítménye közel áll a nagy tisztaságú ionmentesített víz alapanyagában működő platina/iridium katalizátorok teljesítményéhez” – mondta Yao Zheng, az Adelaide-i Egyetem docense.

„Tengervizet használtunk nyersanyagként, anélkül, hogy szükségünk lett volna olyan előkezelési folyamatokra, mint a fordított ozmózisos lebontás, tisztítás vagy lúgosítás” – tette hozzá Zheng magyarázatában, hogy a tengervizet miért nem szükséges kezelni, hogy felhasználható legyen zöld hidrogén előállítására. , mint a meglévő módszerek használata esetén.

„A jelenlegi elektrolizátorok nagy tisztaságú víz-elektrolittal működnek. A fosszilis tüzelőanyagok által termelt energia részleges vagy teljes helyettesítésére szolgáló hidrogén iránti megnövekedett kereslet jelentősen növeli az egyre korlátozottabb édesvízkészletek szűkösségét” – mondta Zheng.

A kutatás a Nature Energy folyóiratban jelent meg.