Az amerikai Szabályozó Bizottság első az SMR tervezési tanúsítási szabályalkotásban

Az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Bizottsága (NRC) kiadta a NuScale Power kis moduláris reaktorának (SMR) tanúsítására vonatkozó végső szabályt, így ez a hetedik reaktorterv – és az első SMR -, amelyet a szabályozó hatóság az USA-ban való használatra engedélyezett.

 A végső szabályalkotás a tervtanúsítási folyamat utolsó szakasza, amely lehetővé teszi a közmű számára, hogy hivatkozzon a tervre, amikor kombinált engedélyt kér atomerőmű építésére és üzemeltetésére bárhol az Egyesült Államokban. A telephely-specifikus engedélyezési eljárásokat még be kell fejezni, és az építkezés megkezdése előtt be kell szerezni a kombinált építési és üzemeltetési engedélyt.

Az NRC 50 márciusában elfogadta a NuScale tervezési tanúsítási kérelmét egy legfeljebb tizenkét 2018 MWe teljesítménymodulból álló erőműre. A szabályozó 2020 augusztusában adta ki végleges technikai felülvizsgálatát, és az NRC Bizottság 2022 júliusában szavazott a terv tanúsításáról. A vállalat ezt követően 77 MWe-re növelte az erőmű kapacitását, és a hónap elején kérelmet nyújtott be egy 6 egységből álló konfiguráció NRC jóváhagyására a feljavított terv alapján. A NuScale SMR üzeme 2021 decembere óta VOYGR néven ismert.

A NuScale Power elnök-vezérigazgatója, John Hopkins “történelminek” nevezte a szabályalkotást, és elismerte az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) szerepét, amely 600 óta több mint 2014 millió USD-t biztosított a VOYGR és más hazai SMR-koncepciók tervezésének, engedélyezésének és elhelyezésének támogatására.

bővebben;

Az amerikai szabályozó hatóság befejezi az első SMR tervezési tanúsítási szabályalkotást: Szabályozás és biztonság – World Nuclear News (world-nuclear-news.org)