Hatalmas potenciál a megújuló energia fenntartható előállításában

DanuP-2-Gas konferencia

A Duna régió hatalmas potenciállal rendelkezik a megújuló energia fenntartható előállításában és tárolásában. Ez a régió azonban a mai napig nagymértékben függ az energiaimporttól, miközben az energiahatékonyság, a sokféleség és a megújuló energia részaránya alacsony. Az EU 2030-ra vonatkozó klímacéljaival és az EUSDR PA2 céljaival összhangban a DanuP-2-Gas előmozdítja a transznacionális energiatervezést azáltal, hogy a villamosenergia- és a gázszektor összekapcsolásával előmozdítja a megújuló energiaforrások előállítására és tárolására vonatkozó stratégiákat a Duna régióban.

A DanuP-2-Gas a Duna Energia Platformon keresztül fogja össze az energiaügynökségeket, üzleti szereplőket, hatóságokat és kutatóintézeteket. Az ENERGY BARGE DTP projekt során kifejlesztett platform alapján az összes már létező eszközt és pl. egy atlasz, amely feltérképezi a korábban még nem vizsgált rendelkezésre álló biomassza- és energiainfrastruktúrát. Ezen túlmenően, a hatékony csomópont-tervezés optimalizáló eszközét használó előzetes megvalósíthatósági tanulmány meghatározza a megfelelő helyeket a csomópontokat és a két tétlen erőforrást összekapcsoló szektorok számára a Duna régióban. A fel nem használt szerves maradékot (pl. szalmát) bioszénné dolgozzák fel, hogy a Duna mentén könnyen szállíthassák, és a szintézis gáztermelés alapja legyen. A többlet megújuló energiából előállított hidrogén hozzáadásával ez a szintézisgáz megújuló földgázsá válik. Ez lehetővé teszi a többletenergia tárolását a meglévő gázelosztó hálózatban, növelve az energiabiztonságot és -hatékonyságot. Minden szükséges forrás rendelkezésre áll a Duna régióban és a 10 partnerországban. Így a kulcsfontosságú a transznacionális megközelítés a fő közlekedési útvonal (Duna folyó) mentén, hogy megosszák ezeket az erőforrásokat. A koncepciót befolyásoló jogi keretet az egyes országok szintjén értékelik, ami egy olyan transznacionális stratégiához vezet, amely nemzeti ütemterveket tartalmaz az egyszerű végrehajtás érdekében. Végül a DanuP-2-Gas hatását a kifejlesztett eszközökkel kapcsolatos tréningek és a jövőbeli projekteket és üzleti modelleket kidolgozó workshopok biztosítják az érdekelt felekkel.

A DanuP-2Gas projekt zárókonferenciáján tartott nyitó előadást dr. Nyikos Attila a magyarországi hidrogén ipar helyzetéről és jövőbeni fejlődési lehetőségeiről továbbá a délután folyamán a power to gas technológiai szakmai panel beszélgetést vezette az érdeklődő közönség előtt.