ÚJ LEHETŐSÉGEK NYÍLTAK MAGYARORSZÁG ELŐTT A HIDROGÉNTECHNOLÓGIÁBAN

Koreai – Magyar hidrogén vállalati fórum létrehozásáról, a hidrogéntechnológiához kapcsolódó alkatrészek, egységek, valamint hidrogénhajtású teher és haszongépjárművek magyarországi beszállításáról is szólt az a 2022 október 26-i találkozó Brüsszelben, amelyen a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség vezetői és a Koreai és a világ hidrogén szövetség elnöke vett részt

Belgiumban 2022 október 24 – 28 között zajló Európai Hidrogén héten ünnepélyes keretek között írta alá Lepsényi István a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke és Jae-do Moon a GHIAA (Global Hydrogen Industrial Association Alliance) elnöke azt a dokumentumot, amellyel Magyarország hivatalosan is a világszövetség tagjává vált. Az aláírással Magyarország és ezzel együtt a hazai nagyvállalatok, vállalkozások egyetemek és kutatóműhelyek is felkerültek a világ hidrogéntérképére. A 2022 október 25-én tartotta hidrogén világszövetség, a GHIAA közgyűlését követően kapta meg a magyar szövetség azt az csiszolt üvegplakettet, amelyre a világszövetség 20. tagjaként már a Magyar Hidrogéntechnológiai szövetség is felkerült. 

Jae-do Moon a GHIAA és a Koreai szövetség elnökével az egyeztetések 2022 október 26-án a Hyundai Brüsszeli székházában folytatódtak, ahol többek között a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség által koordinált Green Truck Programhoz kapcsolódóan jármű és technológiai transzfer megvalósításáról, illetve egy magyar – koreai befektetői workshop létrehozásáról állapodtak meg a szövetségek vezetői. A Hyundai kész teherautókat, ezekhez vagy buszokhoz hidrogén üzemanyag cellákat, de akár csak, mint alkatrész beszállító is, részt venni a kelet-európai, igy a magyar járműgyártásban. Ugyanakkor a Hyundai csoport a hidrogén energetika területén is gyárt kereskedelmi termékeket, erőművi berendezéseket, amelyek szintén a magyar energia ipar rendelkezésére állnak.

Az egyeztetésekkel olyan együttműködési program indult el, amely nemcsak támogatja a Nemzeti Hidrogén Stratégia célkitűzéseit, hanem a Zöld Kamion Programot és a hidrogéngazdaságra való átállást is.

Jorgo Chatzimarkakis CEO Hydrogen Europe and Lepsényi István Hungarian Hydrogen Technology Association CEO
Lepsényi István CEO HHTA és Jae-do Moon CEO GHIAA