Hidrogénhajtású busz Budapesten

Hidrogénhajtású, Solaris gyártmányú autóbuszt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szolgáltatója, az Arrivabus Kft.

Végre Magyarországon is megindulhatott a hidrogén üzemanyag-cellás buszok tesztelése. A Solaris forradalmian új technológiát képviselő, kizárólag hidrogén hajtású Urbino 12 hydrogen típusú autóbusza 15 méter hosszú, és 37 ülőhely van rajta. A jármű különlegessége, hogy az üzemeltetése során kipufogógáz helyett víz keletkezik, így teljes mértékben károsanyag-kibocsátásmentes. A tesztbusz rendkívül csendes, egy feltöltéssel több mint 350 kilométert is meg tud tenni, és a fosszilis üzemanyagokhoz hasonlóan néhány perc alatt teletankolható. A buszról további információkat a gyártó honlapján találni.

A Solaris Urbino 12 hidrogén egy emissziómentes busz, amelyet hidrogén üzemanyagcella hajt. Ez a hihetetlenül innovatív jármű akár 350 km-es hatótávolságot is kínál, miközben megőrzi az elektromos motor minden előnyét. A buszt különösen az alacsony zajszint és a mozgás közbeni rezgéshiány jellemzi. Ezenkívül a hidrogén üzemanyagcellában zajló kémiai reakció egyetlen terméke a víz. Az újratöltési idő néhány percet vesz igénybe, és így biztosítja a jármű kezelőjének rugalmasságát és rugalmasságát.